Περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα

Περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα

Τι είναι τα περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα;

Περιβαλλοντικά φιλικά ή όπως είναι αλλιώς γνωστά “eco-friendly” προϊόντα, είναι όλα τα προϊόντα των οποίων η διαδικασία παραγωγής, η χρήση και η τελική τους απόρριψη επιφέρουν μειωμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, συγκριτικά με αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα π.χ. πλαστικά μιας χρήσης, μαζικά παραγόμενα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, χημικά απορρυπαντικά κ.ο.κ.

Η διαδικασία παραγωγής των περιβαλλοντικά φιλικών ή οικολογικών προϊόντων συνδέεται με μια πιο βιώσιμη χρήση της απαιτούμενης ενέργειας, νερού καθώς και των πρώτων υλών που απαιτούνται, ενώ η χρήση των προϊόντων αυτών από το ευρύ κοινό καθώς και η απόρριψή τους φέρουν σημαντικά μειωμένη επιβάρυνση σε κοινά αγαθά όπως τον αέρα, το νερό και το έδαφος.

Τα παραπάνω επιτυγχάνονται καθώς τα οικολογικά προϊόντα χαρακτηρίζονται από χαμηλό “αποτύπωμα άνθρακα” (ποσότητα CO2 που εκλύεται για την παραγωγή τους στη διάρκεια ενός έτους), διαθέτουν μειωμένη έκλυση αερίων θερμοκηπίου κατά την παραγωγή τους, έχουν χαμηλά έως και μηδενικά ποσοστά ρύπανσης του εδάφους και του νερού από παραγόμενες τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την παραγωγή και απόρριψή τους, είναι προϊόντα βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα ή/και επαναχρησιμοποιούμενα ενώ τέλος προέρχονται σε ένα μεγάλο ποσοστό από ανακυκλωμένα υλικά χωρίς να δαπανώνται ανεξέλεγκτα νέες πρώτες ύλες.

Περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των περιβαλλοντικά φιλικών (οικολογικών) προϊόντων;

Οφέλη στο περιβάλλον

Η χρήση περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων στην καθημερινή μας ζωή συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του παραγόμενου αριθμού αστικών αποβλήτων. Αντικαθιστώντας συμβατικά πλαστικά μιας χρήσης και συσκευασίες, τα περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα είναι βιοδιασπώμενα ή κομποστοποιήσιμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποτελούνται από υψηλότερης ποιότητας υλικά μακράς διάρκειας (π.χ. ατσάλι, γυαλί αντοχής, σιλικόνη) με αποτέλεσμα να είναι επαναχρησιμοποιούμενα για ένα έως και πολύ περισσότερα χρόνια.

Περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα υψηλής ποιότητας οικολογικά προϊόντα δεν φέρουν ούτε είναι κατασκευασμένα από υλικά με επιβλαβείς τοξικές ουσίες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο όπως π.χ. ευρείας χρήσης πλαστικά (παραγωγή διοξινών και άλλων τοξικών ουσιών), χημικές κόλλες κ.ο.κ.

Σημαντικό όφελος από τα προαναφερόμενα, είναι η μειωμένη επιβάρυνση του νερού, εδάφους και αέρα από την παραγωγή, χρήση και ελεγχόμενη απόρριψη αυτών των προϊόντων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε μια πιο βιώσιμη οικονομία σεβόμενοι τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στον πλανήτη μας.

Περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα

Τέλος, σε όλα τα υψηλής ποιότητας οικολογικά προϊόντα ο τρόπος παραγωγής κρίνεται εξίσου σημαντικός με σκοπό να είναι ηθικά παραγόμενα. Οι πρώτες ύλες τους αν μιλάμε για βιολογικά τρόφιμα προέρχονται από ελεγχόμενες καλλιέργειες (όχι εκτενείς μονοκαλλιέργειες) που σχεδιάζονται βάσει των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφικών συνθηκών της περιοχής που αναπτύσσονται. Στην περίπτωση άλλων προϊόντων οι μονάδες κατασκευής και επεξεργασίας των υλικών είναι περιορισμένες χωρικά και περιβαλλοντικά πιστοποιημένες, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα δεν προέρχονται από μαζικά εργοστάσια παραγωγής και ΟΕΜs (Original Equipment Manufacturers).

Οφέλη στον άνθρωπο

Τα οφέλη προς τον άνθρωπο δεν είναι ανεξάρτητα με όλα τα οφέλη που ήδη αναφέρθηκαν για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Στον τομέα της υγείας, τα υψηλής ποιότητας οικολογικά προϊόντα μαζί με τα φυσικά ή και φυτικά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, δεν διαθέτουν τοξικές ουσίες ή άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό και το δέρμα όπως π.χ. BPAs στα είδη πλαστικού ευρείας κατανάλωσης ή παραβένες (parabens) στις κρέμες περιποίησης.

Περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα

Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι στα χρήματα που εξοικονομούμε μακροπρόθεσμα όταν επιλέγουμε περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα τα οποία είναι επαναχρησιμοποιούμενα, “σώζοντας” ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που δαπανούμε καθημερινά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, αντικαθιστώντας την χρήση σε φθηνά πλαστικά ή άλλα προϊόντα μιας χρήσης.

Περιβαλλοντικά φιλικά (eco-friendly) προϊόντα

Τέλος, ο ηθικός παράγοντας είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι, δεδομένου ότι όλα τα υψηλής ποιότητας οικολογικά προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ δεν τεστάρονται σε ζώα. Η Green & Eco Living επιλέγει τη συνεργασία με εταιρείες προϊόντων περιποίησης και καλλυντικών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως cruelty-free, ενώ επιπλέον δεν συμμετέχουν στην εμπορική εξαγωγή των προϊόντων τους στην Κίνα ή σε άλλες αγορές για τις οποίες οι προϋποθέσεις εμπορίας συμπεριλαμβάνουν τους ελέγχους σε ζώα.

Related Post